Menü Bezárás

AKTÍV POLGÁRSÁG

Ez a pár videó és a rövid kérdőív a végén segít majd eldönteni, hogy velünk szeretnél-e tartani az online műhelymukán május 15-én.


Miért van szükség aktív polgárokra és ki lehet aktív polgár? Erről beszél Martina Kolesárová, a Pontis Alapítvány társigazgatója.

Nagyon sokan nagyon sokat és nagyon keményen dolgoznak azon, hogy a társadalmi problémákat megoldják, pl. a szociális, környezetvédelem, vagy oktatás terén. Sajnos gyakran, változást mégsem érnek el. Ennek az egyik oka az, hogy nem a probléma okait, hanem azok tüneteit oldják. Erről beszél Martina a következő videóban:

A harmadik videóban Martina arról beszél, milyen formái vannak az aktív polgárságnak – hogyan lehetsz te is aktív polgár.

Hallgassuk meg, hogyan oldja három különböző ember ugyanazt a problémát: Szlovákiában nagyon alacsony azon gyerekek és fiatalok aránya, akik az információs és kommunikációs technológiákat jól ismerik és használni tudják.

Petra Kotuliaková az “AJ Ty v IT” nonprofit szervezet alapítója. Lucia Šicková a Pixel Federation társalapítója, mely a “Butterfly Effect” programot hívta életre pár évvel ezelőtt. Ivan Kalaš egyetemi tanár.

Te is megtalálhatod a saját témádat. Gondolkozz el ezeken a kérdéseken:

  • Melyek azok a társadalmi témák, amik érdekelnek? Mi az, ami nagyon tetszik? Mi az, ami szomorúsággal tölt el?
  • Milyen konkrét problémakör érdekel? Pl. környezet, jog, állatok, szegénység, stb.
  • Hol szeretnéd oldani a problémát? Helyi szinten, regionálisan, országosan, nemzetközileg, vagy globálisan?
  • Elsősorban kinek szeretnél segíteni?
  • Miért szeretnél aktívan bekapcsolódni a probléma megoldásába?

Kiváncsi vagy, hogy mit jegyeztél meg? Ha te nem is, mi igen! Nekünk, akik tananyagokat hozunk létre, minden visszacsatolás segít, hogy azokat javíthassuk és tovább fejleszthessük. A válaszaiddal ebben a kérdőívben segíthetsz nekünk ebben.